A vér szava

2015.01.20.

A vér szava

PIROS…

A szerelem színe, a szenvedélyé…

Ahogy az angol mondaná „eye-catching”, ami szabad fordításban annyit tesz, mint „nem lehet levenni róla a tekintetet”… és ez így is van!

A Ferrari színe, a nyíló pipacsé, egy gyönyörű női kézen a körömlakké, az érett gyümölcsé, egy rúzsnyomé…

Szeretjük, mert meleg: „tűzpiros”. Mert élénk, mert élettel teli. Szeretjük, mert ragyog, mert vad, mert az élet sugárzik belőle.

Kombinálhatjuk fehérrel, feketével, szürkével, arannyal, barnával, és még sok-sok mással. Jól áll neki. És a PIROS is jól áll a térnek. Legyen szó akár lakásról, irodáról vagy étteremről. Mosolyt csal az arcunkra, melegséget lop a szívünkbe.

Sok arca van: egyszer végtelenül elegáns és érzéki. Máskor kislányos, és bohókás.

Egy azonban biztos, hogy SOHA nem unalmas!

Alkalmazzuk bátran. Használjuk falra, padlóra, válasszunk piros bútort, vagy akár kiegészítőket. Függönyként, kárpitként, vagy csak a kanapéra dobjuk takaróként.

Két dolgot tartsunk azonban mindvégig szem előtt!

A MÉRTÉKET, és HARMÓNIÁT.

Figyeljünk az arányokra, ne essünk túlzásba. És MINDIG ellensúlyozzuk semleges színekkel, hogy az összhatás ne túlzott, hanem ízléses legyen!

Néha elég, egy-egy kisebb felület, máskor lehetünk bátrabbak. Ez persze függhet az évszaktól, lelkiállapottól, és pillanatnyi hangulattól is.

Mára szerencsére leszámolhatunk azzal a régi elvvel, miszerint a piros és árnyalatai (lila, narancs, rózsaszín) nem illenek egymáshoz.

Használjuk bátran a fentiek kombinációit, de ügyeljünk az árnyalatokra! 

Amikor ezeket a színeket egymás mellé állítjuk a térben, akkor nagyon fontos, hogy soha ne emlékezetből válasszunk oda illő újabb színeket. Ideális esetben a helyszínen nézzük meg együtt őket, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor próbáljunk színmintát vinni magunkkal, mert a nem megfelelő árnyalat akár végzetes is lehet! Természetesen „csak” lakberendezői szempontból.

Még egy mondat a bejegyzés első képéhez, muszáj megemlítenem azt a zseniális trükköt, hogy ha valamit nem tudunk ízlésesen elrejteni, akkor hangsúlyozzuk ki, és csináljunk belőle design elemet!

Erre tökéletes megoldás, ha élénkpirosra festjük!